Բացել լրահոսը Փակել լրահոսը
A A

«Մեկ շիշ գինու ինքնարժեքը 2000 դրամ է, ոնց եղավ, որ դարձավ 80 000» (տեսանյութ)

Հասարակություն
Gayane-nyut.mp4_snapshot_00.06_2018.08.08_21.13.26

Հռոմի պապի հավանած հայկական , ինչպես նաեւ մյուս գինիները համտեսելու համար  երկար փնտրտուքներ պետք չեն։  «Վայոց ձորի գինու ուղի» կոչվող քարտեզը տանում է ուղիղ գինեգործների մոտ, նրանք էլ փորձում են զբոսաշրջիկներին  դիմավորել յուրաքանչյուրն իրեն հատուկ ոճով։ Գինեգործական  հինգ  ընկերություններ են  միացել  «Գինու ուղի» նախագծին: Սա  հնարավորություն   է  տալիս  Վայոց ձոր այցելողներին  քարտեզի միջոցով իմանալ  գործարանների  գտնվելու վայրը, ծանոթանալ  մատուցվող գինիների տեսականիին,   համտեսել դրանք հատուկ հյուրասրահներում , ցանկության դեպքում էլ մի քանի օր մնալ Արենիում ու վայելել գյուղական   բարիքները:   «Վայոց ձորի գինու ուղին» մշակվել է «Իմ Հայաստան» ծրագրի շրջանակում։  Գրեթե բոլոր գինեգործները վստահեցրեցին  մարզ եկողները համտեսում են միմիայն անարատ գինի, այն պատրաստվում է իրենց աճեցրած բարձրակարգ սեւ արենի եւ ոսկեհատ տեսակի  խաղողից,  գինու խմորման գործընթացն էլ ընթանում է բնական սառեցման եւ ոչ թե կոնցենտրատների միջոցով ։ «Տրինիտի կանյոն այգիներ » ընկերության  ղեկավար Հովակիմ Սաղաթելյանը  նշում է, որ իրենք փորձում են նաեւ խառնել արենի եւ ոսկեհատ տեսակի խաղողները ու գինի ստանալ:   «Մենք երկու  ուղղությամբ ենք աշխատում մեկը ավանդակայն գինեգործությունն է կարասների մեջ, մյուսը    դասական՝ ՝ սառեցման  ճանապարհով։  Առաջիննն ենք Վայոց ձորում, որ գնացինք օրգանիկ խաղողագործությանը,  այսինք՝  առանց քիմիայի կիրառման»,- ասաց նա եւ  հավատացրեց իր պատրաաստած «Է» գինին համտեսել է նույնիսկ Հռոմի պապը հավանել եւ  խնդրել ուղարկել իրեն պատարագի համար։ «Գետնատուն»  գինու գործարանն էլ, բացի այն, որ Գերմանիայում  2016 թվականին   ցուցահանդես –մրցույթին արժանացել  է ոսկե եւ արծաթե մեդալների,  ծրագրում է  Վայոց ձորում  զարգացնել ագրոտուրիզմը , զբոսաշրջիկներին տանել որտեղ նրանք անձամբ կմասնակցեն բերքահավաքին:    «Հիմա լայն թափով արտադրում ենք նաեւ  մրգային բրենդիներ, որոնք  միայն արտահանում ենք դեպի Ռուսաստան ու Եվրոպա» ,-ասաց        գործարանի մենեջեր Նարինե Բաղդասարյանը.   Մետաքսի ճանապարհին ընկած    Հին կամրջի անունով է իր ընկերությունը  կոչել է գործարար Արմեն Խալաթյանը:  Ներկայացնելով իր գինու տեսակները՝ նա նշեց, որ     պարտադիր է համարում  գինու ճիշտ սպասք ունենալը։    «Նույն գինին տարբեր բաժակների մեջ կարող է ունենալ տարբեր համ ։Ավստրիական «Ռիդեն»  կազմակերպությունից ձեռք բերեցինք հատուկ բաժակներ, որոնց տուփերում մակնշված է,  որ այն արտադրվում է միայն Արենիի սեւ խաղողից պատրաստված  գինիների համար»,-   ասաց նա։   « Հին Արենի»  գործարանում էլ արտադրում են սպիտակ,  բաց վարդագույն եւ կարմիր գինիներ: Տնօրեն Վարդան Մկրտչյանը պատմեց վարդագույնի ստացման գաղտնիքը:  «Արենի տեսակի սեւ  խաղողից   դուրս է գալիս սպիտակ հյութ։ Գունային պիգմետները գտնվում են կեղեւի վրա ,  դրա համար թողնում ենք մաճառի պրոցեսի մեջ  10-15 օր: Այդ ընթացքում  էլ ստանում ենք  «Ռոզե» տեսակի  բաց վարդագույն գինին»,- ասաց նա:    Վայոց ձորի ամենահին ընկերություններից մեկը «Արենի» գործարանն է:     Այստեղ գինի արտադրոմ են 1994 թվականից    տարեկան արտադրում ենք 2000-250 հազար շիշ,  մոտ 40 տոկոսը արտահանում Ռուսաստան, Չինաստան:    Տնօրեն Ռաֆայել Սիմոնյանին վրդովվեցնում է միայն  այն,  որ գինիները Հայաստանում վաճառվում են շատ բարձր գներով .  «Գինին պետք է լինի եւ որակով, եւ մատչելի. Մեկ շիշ գինու ինքնարժեքը 2000 դրամ է, ոնց եղավ, որ դարձավ  80000» :   Մանրամասները՝  տեսանյութում